هل تريد التفاعل مع هذه المساهمة؟ كل ما عليك هو إنشاء حساب جديد ببضع خطوات أو تسجيل الدخول للمتابعة.

اينترنت روي سيم برق

اذهب الى الأسفل

اينترنت روي سيم برق Empty اينترنت روي سيم برق

پست من طرف omidkiani الإثنين يوليو 14, 2008 5:24 am

اصطلاح Broadband روي سيم برق يا Broadband Over Power Line چندي پس از فراگير شدن اينترنت در ذهن دانشمندان ، توليدكنندگان و شركت هاي اينترنتي و برقي جرقه زد.

ايده اين فناوري از آنجايي نشأت گرفت كه سيم هاي برق تقريبا در هر شهر و روستا و ده كوره اي وجود دارد. به عبارت ديگر از آنجايي كه صنعت برق از صنعت تلفن بزرگتر است ( از لحاظ سني ! ) ، دست و پاي خود را به همه جا دراز كرده و هم اكنون كمتر نقطه اي از دنيا يافت مي شود كه در آن شبكه برق رساني وجود نداشته باشد.

در هر خانه يا اداره اي هم حتما چندين و چند پريز برق در تمامي اطاقها يافت مي شود. همين الان به اطراف خود نگاه كنيد . دست كم يك پريز برق در اطراف خود خواهيد ديد. اما اين مطلب در مورد سيم هاي تلفن صادق نيست . در اين مطلب به مسائلي پيرامون BPL خواهيم پرداخت.



تكنولوژي Broadband :

شايد برايتان سؤال باشد كه اينترنت بر روي Broadband چگونه حاصل مي شود ؟

با تكنولوژي هاي متعددي مي توانيد به اينترنت با پهناي باند دسترسي يابيد. در اكثر نقاط دنيا از ADSL و Cable Opticalبيشتر از ساير تكنولوژي ها استفاده مي شود.

منظور از پهناي باند ظرفيت انتقال اطلاعات مي باشد.مانند ظرفيت لوله انتقالي آب يا ظرفيت يك اتوبان و نه ميزان سرعت حركت در يك بزرگراه.

مي توان اين تفاوت را با يك مثال ساده توضيح داد : آب عبوري از درون يك لوله را در نظر بگيريد ، فشار آب همان سرعت است و پهناي لوله هم همان پهناي باند است.

اگر يك لوله پهن داشته باشيم ، اما فشار انتقالي پايين باشد ، مي توان آب بيشتري را با سرعت كمتري در لوله منتقل كرد. اما چنانچه يك لوله باريك داشته باشيم كه فشار آب در ان بالا باشد ، مي توانيم حجم آب كمتري را با سرعت بالاتري منتقل كنيم.

يادتان باشد كه به هر حال لوله با قطر بيشتر همواره قابليت انتقال آب بيشتري را دارد و اين همان چيزي است كه به آن باند پهن يا پهناي باند يا Broadband مي گوييم .

انواع تكنولوژي هاي Broadband عبارتند از :





XDSL



تكنولوژي DSL((Digital subscriber Line بر روي خطوط تلفن شما اجرا مي شود.

معمولا براي اتصال به اينترنت در منزل از DSL نامتقارن (ADSL) استفاده مي كنيم .مشكل ADSL در اين است كه بايد از ايستگاه تبادل اطلاعات يا همان مركز تلفن، بيش از 3.5 Km فاصله نداشته باشيم، علي رغم اينكه تكنولوژي امكان ارتباط تا فاصله 5.5 كيلومتري را هم فراهم آورده ولي اين مشكل همچنان پا برجاست.

پهناي باند محلي ADSL اختصاصي است ؛ به اين معنا كه علي رغم مشترك بودن اتصال شما به اينترنت با ديگر كاربران ISPتان ، تنها تعداد معدودي از افراد از پهناي باند مشترك استفاده مي كنند( حدود 20%) . اين نسبتهاي تداخلي بهتر است در قراردادتان با شركت ISP ذكر شوند.

نصب شخصي و آسان ADSL به مصرف كنندگان اجازه مي دهد خودشان بدون نياز به كمك تكنيسينهاي ISP اتصال اينترنتي با باندپهنشان را نصب كنند.



Cable Fiber Optic



يكي ديگر از راههاي دسترسي به اينترنت با پهناي باند ، سرويسهاي فيبر نوري ميباشد. اين سرويسها در حال حاظر در بسياري از كشورهاي پيشرفته دنيا مرسوم است، اما متأسفانه هنوز در كشور ما مرسوم نشده است.

تكنولوژي فيبر نوري كه در ابتدا براي ارسال برنامه تلويزيوني به منازل استفاده مي شد، امروزه براي اينترنت با سرعت بالا هم استفاده مي شود.



ماهواره (satalite)

ماهواره امروزه در مناطق روستايي و غير شهري دنيا طرفداران زيادي پيدا كرده است .

از مودم Dialup ، يك بشقاب ماهواره در خارج از فضاي خانه و يك كارت دريافت كننده براي دسترسي به اينترنت با سرعت بالا استفاده مي كنند. تكنولوژي ماهواره اي دو طرفه هم وجود دارد ( ان شاء الله در روزهاي آينده به روشهاي بيسيم دسترسي به اطلاعات خواهيم پرداخت) قيمت اين نوع ارتباط تقريبا مشابه قيمت DSL است. اگر بخواهيم طبق جدول مقايسه كنيم ، سرعت ارتباط ماهواره اي معمولا به تندي DSL يا Fiber Optic نيست به دليل استفاده از مودم ممكن است در اتصال تأخير وجود داشته باشد. اما قيمتهاي آن براي كاربردهاي تجاري متوسط مناسب تر است.





Wireless

تكنولوژي بيسيم به اين معنا است كه براي دسترسي با باندپهن مجبور نيستيم زمين را بكنيم و كابلهاي ارتباطي را درون آن قرار دهيم !

سيگنالهاي انتقالي كابل بيسيم از يك برد مخابراتي كه معمولا بر روي كوه يا ساخنمانهاي بلند مرتبه واقع شده است ، منتشر مي شوند. آنتنهاي ويژهاي هم در ادارات يا منازل امواج را دريافت مي كنند .

ارتباط وايرلس معمولا روي باند UHF و يا SHF (امواج با فركانس فوق العاده بالا ؛معمولا بالاي 5گيگاهرتز) منتشر مي شود.



BPL

تكنولوژي باندپهن روي خطوط برق يكي ديگر از روشهاي ارائه باندپهن است. به اين معني كه از خطوط انتقال برق جهت انتقال و ردبدل كردن اطلاعات نيز استفاده شود.

با اين تكنولوژي نيازي به استفاده از خطوط تلفن براي اتصال به شبكه نيست.



BPLچيست؟

BPL يا Broadband over Powe Line بعضي مواقع با نام هاي ديگري هم شناخته شده است:

· PowerLine Communication: PLC (ارتباطات خطوط برق)

· PLT: TeleCommunication PowerLine (ارتباطات راه دور خطوط برق)

· PLB: Broadband PowerLine (ارتباطات پهنن باند خطوط برق)



تمامي اين اصطلاحات بر اين مطلب اشاره دارد كه مي توان از سيم هاي برق علاوه بر تامين شبكه برق رساني ، براي تأمين شبكه هاي ارتباطي نيز استفاده كرد.

در واقع اساس اين تكنولوژي بر اين بنا شده است كه بر روي يك سيم ، هم برق جريان پيدا كند (Current) وهم اطلاعات جابجا شوند (Carrier) .

ايده اسلي تكنولوژي BPL اين است كه چون برق داراي فركانس پايين است ، پس مي توان از ساير فركانسهاي آزاد بر روي سيم برق جهت انتقال اطلاعات استفاده كرد.

بله ! به همين سادگي.

البته اين ارسال و دريافت اطلاعات بر روي سيم هاي برق نيست كه تازگي دارد. چرا كه ساليان سال است كه شركت هاي برقي براي ارسال اطلاعات شبكه خود (اطلاعاتي نظير نگهداري شبكه) از اين سيم ها استفاده مي كنند. در واقع استفاده از سيم هاي برق براي ارسال اطلاعات با حجم كم و پهناي باند اندك مرسوم بوده است ، ولي آنچه كه امروزه توجه شركت ها را به سمت سيم هاي برق جلب كرده ، امكان استفاده از آنها براي مصارف پهن باند يا Broadband است. به عبارت ديگر با گسترش امكانات كامپيوتري و ارتباطي ، امكان ساخت وسايلي كه بتوانند بر روي سيم برق اطلاعات را به صورت حجيم رد و بدل كنند فراهم آمده است. مودم هايي كه بتوانند از فضاي فركانسي آزاد بر روي سيم هاي برق استفاده كرده و پهناي باند بيشتري را براي مصرف كننده تأمين كنند.

در حال حاضرحداكثر پهناي باند قابل دسترسي از طريق خطوط برق،معادل 3مگابيت در ثانيه است.

اين يعني چيزي به مراتب فراتر از ارتباطات تلفني امروزي (Dialup)و چيزي در حد بسياري از نبازهايDSL خانگي و اداري.

اما از آنجايي كه واژه Broadband به سرويس اينترنت محدود نمي شود، لذا تلاش براي رسيدن به سرعت هاي بالاتر همچنان ادامه دارد. چرا كه امروزه در بعضي از كشورهاي دنيا ميزان پهناي باند تأميني براي خانه ها و شركت ها به مراتب بالاتر از اين رقم و گاه تا صد مگا بيت در ثانيه هم مي رسد.( تكنولوژي FTTH- Fiber to The Home)

BPL هنوز در ابتداي راه است و به مانند هر تكنولوژي نوپايي ، مسلم است كه در ابتداي كار با مشكلات و نارسايي هايي روبرو باشد.

در ادامه به تعدادي از مشكلات موجود بر سر راه BPL اشاره شده است.

افزايش امكانات ايستگاه هاي برق فعلي:

چنانچه مي دانيد در حال حاظر در هر محله اي يكي يا دو عدد ساختمان مربوط به اداره برق وجود دارد كه اصطلاحا به آن پست برق مي گويند. شما اين ساختمان هاي يك طبقه ، 12 يا 16 متري را در خيابان ها مي توانيد ببينيد. در واقع وظيفه اين پست هاي برق تقويت جريان برق براي خانه ها ، مغازه ها وشركت هاي آن محله است. اين پست ها براي آنكه بتوانند اينترنت و يا ساير سرويسهاي قابل ارائه بر روي پهن باند را براي مشتريان تأمين كند نياز به وسايل و امكانات جديد اين كار دارد.

شايد با خود بگوييد ، اين كه مطلب مهمي نيست براي استفاده از سيم هاي تلفن هم بايستي تجهيزاتي در مراكز تلفني نصب شود، پس فرقي نمي كند! فرمايش شما درست است. اما تفاوت اين دو مقوله در هزينه ها است. در واقع استفاده از خطوط تلفن ، تجهيزاتي را مي طلبد كه معين و مشخص است و در نتيجه هزينه هاي مترتبه براي شركت هاي ارائه دهنده سرويس BPL كاملا مشخص نيست. البته پروژه هاي زيادي در اين زمينه اجرا شده كه حدوداً به روشن شدن اين هزينه هاكمك كرده ، ولي هنوز راه زيادي تا شفاف شدن تمامي هزينه ها وجود دارد.

(در حال حاضر هزينه هاي مربوطه در سمت اداره برق براي تجهيزات به ازاء هر مصرف كننده بين $ 50-150و مودم هاي مصرفي در محل مشترك بين $ 30-200 است .)

انتشار فركانسي : از آنجايي كه خطوط برق براي جلوگيري از انتشار فركانسها طراحي نشده ، لذا در هنگام انتقال اطلاعات با فركانس بالا عملا اين خطوط به يك آنتن فرستنده تبديل مي شود كه باعث انتشار سيگنالها مي شود. حل اين مشكل نياز به استفاده از تجهيزاتي دارد كه جزو اصلي ترين دغدغه هاي گسترش BPL به شمار مي رود.

در بالا به تعدادي از مشكلات موجود و همراه با تكنولوژي BPL اشاره شد. اما مسلماً اين تكنولوژي داراي مزايايي هم هست كه در زيل به آنها خواهيم پرداخت:

v همه جا حاضر: همان طور كه در ابتداي مطلب گفتيم ، وجود يك پريز برق در هر اطاق يا در هر مكان عمومي باعث مي شود استفاده از خطوط برق براي Broadband جذابيت زيادي داشته باشد.

v كاهش هزينه ها: هر چند برقراري و راه اندازي BPL خود مستلزم هزينه هاي جديدي است ، ولي در مقايسه با گسترش خطوط تلفن ، نصب آنتن هاي بيسيم ( Wireless Antenna ) و يا نصب فيبرهاي نوري و رساندن اين امكانات به اقصي نقاط دنيا ، هزينه هايي دارد كه در مقايسه با استفاده از خطوط برق براي Broadband مقرون به صرفه نخواهد بود . به عبارت ديگر به جاي صرف هزينه براي رساندن انواع مختلف محيط هاي انتقال

( Transport Media – نظير خطوط تلفن ، فيبر نوري ، تجهيزات بيسيم و ... ) به نقاط دور دست ، مي توان از خطوط موجود برق استفاده كرد و اين هزينه ها را صرف تجهيزات مورد نياز براي تبديل خطوط انتقال اطلاعات و برق كرد.

v كمك به شبكه هاي موجود :

در حال حاضر يكي از مشكلات شركت هاي ارائه دهنده برق اين است كه بتوانند قبل از اعتراض و يا اطلاع مشتركين خود از قطعي احتمالي برق مطلع شوند. در واقع چنانچه مي دانيم اگر روزي را در منزل نباشيم و برق منزل مان به دليلي غير از عدم پرداخت صورت حساب (مثلا قطع سيم ورودي به كنتور )قطع شود ، تا ما به منزل برنگرديم ، كسي متوجه قطعي برق نمي شود. اين موضوع علاوه بر وارد كردن خسارت به ما (به عنوان مشترك) مثلا خرابي مواد خوراكي موجود در يخچال ! باعث مي شود تا شركت برق مربوطه نيز ، براي چند روزي درآمد مربوط به مشتريان خود را از دست بدهد!

استفاده از BPL مي تواند در تشخيص اتوماتيك قطع شدن يك مشترك از شبكه كمك كند. در واقع وقتي يك مشترك در شبكه Broadband وجود دارد همواره در حال ارسال و دريافت سيگنالهايي است كه دليل بر زنده بودن اين Node شبكه است.

در نتيجه عدم ارسال و دريافت اين سيگنالها ، به مركز اطلاع مي دهد كه فلان مشترك از شبكه قطع شده است و اين يعني اطلاع از قطعي ها در هر لحظه و در پي آن ارائه سرويس بهتر از طرف شركت ارائه دهنده برق به شما. (البته بهتر است بگوييم شركت ارائه دهنده كليه خدمات به شما All-in-One Service Provider)

v افزايش كاربران Broadband :

اگر به امار و ضريب نفوذ تلفن ثابت و همراه يا اينترنت علاقه داشته باشيد ، مي دانيد كه معمولا دولتها تلاش مي كنند تا با افزايش ضريب نفوذ اينترنت يا به طور كلي تر ضريب نفوذ پهناي باند ، كشورشان را پيشرفته تر نشان دهند. (چنانچه مي دانيد ضريب نفوذ وسايل ارتباطي ، امروزه يكي از پارامترهاي پيشرفته بودن كشورها محسوب مي شود)حال تصور كنيد كشوري بخواهد براي هر يك از شهروندان خود امكان دسترسي به Broadband را فراهم آورد ؛يعني افزايش ضريب نفوذ Broadband به 100% (و البته بيشتر از 100% ) برساند . اين كار مي تواند به راحتي و با استفاده از BPL فراهم شود.

v ارائه سرويس مجتمع :

با استفاده از BPL مي توان تمامي سرويسهاي مورد نياز مشتركين را يك جا به آنها تحويل داد. سرويس هايي نظير: برق ، تلفن ، اينترنت ، تلويزيون و تمامي سرويس هاي ديگر را مي توان فقط بر روي يك سيم به مشتريان ارائه كرد و به اين ترتيب هم هزينه راه اندازي و نگهداشت كمتر خواهد بود و هم بهتر مي توان به مشتريان سرويس داد.

مبحث BPL مبحث كلاني است كه مي توان در مورد آن مقالات زيادي نوشت . اما چنانچه ديديد ، در اين مقاله به مطالب كلي در ارتباط با BPL جهت آشنايي اوليه شما بازديد كنندگان محترم پرداختيم.



منبع:دوماهنامه خبری،آموزشی، تحلیلی،پژوهشیو اطلاع رسانی اینترنت

omidkiani
Admin

تعداد پستها : 4
Registration date : 2008-04-26

بازگشت به بالاي صفحه اذهب الى الأسفل

بازگشت به بالاي صفحه

- مواضيع مماثلة

 
صلاحيات هذا المنتدى:
شما نمي توانيد در اين بخش به موضوعها پاسخ دهيد